1. wroclaw.pl
  2. Zielony Wrocław
  3. Aktualności
  4. Renifery z ZOO Wrocław przygotowują się do zimy [FILM]
Kliknij, aby powiększyć
Kolaż 2 stopklatek z filmu przedstawiający renifery tundrowe z wrocławskiego zoo. Z lewej renifer na wadze, z prawej - renifery przy karmieniu. ZOO Wrocław
Kolaż 2 stopklatek z filmu przedstawiający renifery tundrowe z wrocławskiego zoo. Z lewej renifer na wadze, z prawej - renifery przy karmieniu.

Renifery tundrowe z wrocławskiego zoo nabierają masy przed zimą: są już sporo cięższe niż latem! Zobacz film, jak wygląda ważenie tych zwierząt i sprawdź, co jeszcze warto o nich wiedzieć.

Reklama

We wrocławskim zoo mieszka 5 reniferów. To samice: Zuzia, Fruzia, Józia, Hildegarda i Józefina. Można je spotkać na wybiegu koło Domku Jelenia, ale mają do dyspozycji także zaplecze i to właśnie tam zostały ostatnio zważone. Zobaczcie na filmie opublikowanym przez ZOO Wrocław w mediach społecznościowych, jak takie ważenie wygląda:

Przytyłam? To na zimę!

Wszystko odbyło się bardzo spokojnie.

Nasze renifery dobrze znają już cały schemat - same wchodzą na wagę, spokojnie na niej stoją, a potem schodzą. Zero stresu.
ZOO Wrocław

Od ostatniego ważenia renifery przybrały po 6-10 kg. W ten sposób przygotowują się na zimę. Ich sierść stała się dłuższa.

– Ich dieta nadal składa się z wielu składników, ale teraz zwiększamy ilość gałęzi i zmieniamy je na gałęzie zwierząt iglastych – tłumaczy opiekun.

Przed zimą zmienia się także futro reniferów  staje się dłuższe i gęstsze.

Dużo wędrują, a gdy idą – klikają

Renifery tundrowe mieszkają w naturze w arktycznej tundrze w Eurazji i Ameryce Północnej. Żyją w ogromnych stadach, zwłaszcza latem, gdy powstają grupy liczące nawet dziesiątki tys. osobników.

Dużo wędrują, zwłaszcza wiosną i jesienią. W ciągu roku mogą pokonać dystans nawet 5 tys. km!

Jeśli chcą, potrafią być bardzo szybkie: są w stanie rozpędzić się do 80 km/h.

Ciekawostka, a właściwie dwie:

  • Gdy idą, słychać wyraźne kliknięcia, które są wynikiem budowy ich ścięgien i kości racicy.
  • Nie potrafią oddawać moczu w ruchu, więc muszą regularnie się zatrzymywać. Robią to na tyle regularnie, że w związku z tym obyczajem powstała tradycyjna lapońska jednostka miary – poronkusema (9,7 km, wg innych źródeł 7,5 kilometra). Słowo weszło na stale do języka fińskiego, używa się go do wyrażenia bliżej nieokreślonej odległości.

Żyjące w naturze renifery zjadają latem liście wierzb i brzóz, mech, grzyby i trawy. Zimą żywią się głównie porostami, które wykopują spod śniegu.

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama